Hari tu terjumpa resepi ni kat internet, pastu lama tersimpan dalam buku resepi. Ada kesempatan cuba buat memang mudah aje dan yang penting sedap. Sape2 nak cuba boleh guna resepi ni..
Bahan-bahan.
utk pastry
200g mentega
80g gula aising
360g tepung halus
1biji telur
1 sudu kecil esen vanila
utk filing
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanila
pewarna kuning
Cara-cara
Pukul butter dan gula sampai kembang.
Masukkan telur sedikit demi sedikit.
Masukkan tepung sampai jadi doh yang lembut.
Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10~15min pada suhu 180.
Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.
Tuesday, December 14, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment